Ιδιαίτερες ταυτότητες

Ιδιαίτερες ταυτότητες

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Εderles: η γιορτή της Άνοιξης και του Έρωτα



Κάθε χρόνο στις 6 του Μάη εορτάζεται στο βαλκανικό χώρο το «Εντερλέζι», από φυλές που ζουν και στην Ελλάδα, όπως οι Ρομά και οι Πομάκοι. Είναι η ίδια η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, κατά το παλαιό ημερολόγιο.

Για Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, ο Άη Γιώργης για ακόμη μία φορά σκοτώνει τον κακό δράκο· σηματοδοτείται έτσι η αρχή της νέας εποχής, το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου, η νίκη του καλού επί του κακού, η άνθιση, η γονιμότητα, o έρωτας και η ομορφιά.

Μια ποιητική εικόνα του Ederles μάς δίνει ο Emir Kusturica στην ταινία του "Ο Καιρός των Τσιγγάνων".




Σε πολλούς οικισμούς όπου ζουν τα Ρομά –κυρίως όμως στη βόρεια Ελλάδα-, σήμερα τα νέα κορίτσια μαζεύουν λουλούδια και στολίζουν τα σπίτια τους και τα μαλλιά τους. Τα νοικοκυριά ασβεστωμένα, και το γλέντι έχει στηθεί με δυνατή μουσική κυρίως, και λιγοστό φαγητό και ποτό. Το σούρουπο θα ανάψουν φωτιές παντού… Ο χορός θα διαρκέσει ως το ξημέρωμα, όπου μπουλούκια θα πάνε στο πλησιέστερο ποτάμι, να πλυθούν και να γεμίσουν τα κανάτια, σύμφωνα με το έθιμο.

Οι Πομάκοι από την άλλη, στα βουνά της Θράκης, εορτάζουν κι εκείνοι το Εντερλέζι, με το δικό τους τρόπο: μικροί και μεγάλοι γευματίζουν στο ύπαιθρο, κοντά στην όχθη κάποιου ποταμού. Εκεί όπου, στον ήχο από το κελάρυσμα των νερών μπορεί κανείς να αφουγκραστεί τον παλμό της ίδιας της ζωής, που κυλά χωρίς ποτέ να στερεύει, που αλλάζει, χωρίς να διαταράσσεται ο κύκλος της.

Ενώνοντας τις ευχές μας με όλους τους εορτάζοντες, ξορκίζουμε το κακό.

Με ένα χαμόγελο και έξω τις καρδιές, καλωσορίζουμε τον Έρωτα και τα δώρα του…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου